ICT- en internetrecht

Websites en webshops

Recht voor websites en webshops

Het internet is geen juridische vrijplaats. Ook voor je online activiteiten zijn er wetten en regels die in acht genomen moeten worden.

De domeinnaam

Als we bij de basis beginnen: welke domeinnaam kies je? Houd daarbij rekening met andermans handelsnaam en/of geregistreerde merk. Is jouw website bedrijfsmatig, dan is het wellicht raadzaam om zelf je naam en/of logo als woordmerk of beeldmerk (of een gecombineerd merk) te laten registreren.

Inrichting van een website of webshop

Vervolgens de inrichting van je website en eventuele webshop: misschien maak je gebruik van een bestaand format, met een gebruikslicentie. Natuurlijk is de content op je website origineel: zelfgeschreven of door een tekstschrijver voor jou geschreven. Geen plagiaat of schending van auteursrecht van een ander. Dat geldt ook voor gebruikte foto’s en ander beeldmateriaal. Dat een afbeelding te vinden is via Google betekent niet dat die ‘rechtenvrij’ is en je die zomaar mag gebruiken op jouw website. Maak eigen beeldmateriaal of huur daarvoor bijvoorbeeld een fotograaf in. Kan dat (nog) niet, kijk dan op verzamelwebsites als Pixabay.com. Lees altijd goed de voorwaarden voor het gebruik van afbeeldingen van dergelijke sites: sommige beelden mogen bijvoorbeeld alleen niet-commercieel gebruikt worden of met vermelding van de naam van de maker. Veranderingen aanbrengen in het werk is doorgaans niet toegestaan. Houd je aan de licentievoorwaarden, ook bij ‘gratis’ licenties.

Een privacyverklaring en cookiemelding mogen ook niet ontbreken op je website.

Bescherming consumenten bij webwinkels

Voor webwinkels gelden Europese regels, vooral om de consument te beschermen. Meer hierover is terug te lezen op onze pagina over consumentenrechten. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn de informatieplichten, het herroepingsrecht en de algemene voorwaarden.

Verkoop je producten zoals alcohol? Vergeet dan de leeftijdscontrole niet.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen