Let op: sinds 28 mei 2022 nieuwe regels voor webshops!

Door: Jannine de Bonte

Eerder schreven we al aan welke regels een webshop moet voldoen ter bescherming van de consument, in de blog Een webshop starten; hoe zat het ook alweer?. Deze regels zijn met ingang van 28 mei 2022 uitgebreid. Deze regels moeten de consument meer bescherming bieden bij het shoppen via het web. De regels gelden niet alleen in Nederland, maar binnen de hele EU. Dus ook bij aankopen op een buitenlandse webshop dienen deze regels te worden nageleefd. Dit zijn de drie belangrijkste wijzigingen:

Reviews moeten op echtheid worden gecontroleerd

Eerst de reviews van het product bekijken voordat de aankoop wordt gedaan. Bijna iedere consument zal dit doen. Maar hoe betrouwbaar en echt zijn die reviews eigenlijk? Vanaf 28 mei geldt hiervoor de regel dat handelaren de reviews bij een product eerst op echtheid moeten controleren voordat deze als recensie of aanbeveling op de website worden geplaatst. Tegelijkertijd wordt het verboden om tegen betaling een valse beoordeling te laten plaatsen. Ook moet de handelaar de consument gaan informeren of, en zo ja hoe, zij controleren of de reviews afkomstig zijn van consumenten die het product ook daadwerkelijk hebben aangeschaft. Dit kan bijvoorbeeld door een e-mail te sturen aan alleen de klanten die het product hebben aangeschaft waarin ze worden uitgenodigd om een review te geven of om klanten eerst een account te laten aanmaken.

Vanaf 28 mei 2022 heb je als handelaar via een webshop (of online platform of sociale media) dus een informatieplicht over wat het beleid is met reviews. Geef duidelijk aan wat het reviewbeleid is en hoe valse reviews worden voorkomen (denk aan het controleren van IP-adressen of controleren of de reviewer echt het product heeft aangeschaft). Ook heeft de handelaar een inspanningsverplichting om te voorkomen dat er valse reviews worden geplaatst. Let wel op dat je negatieve reviews niet zomaar mag weghalen (en alleen de positieve laten staan). Daarvoor moet aantoonbaar zijn dat deze nep zijn. Vanzelfsprekend is het ook niet de bedoeling om als handelaar zelf reviews bij een product te plaatsen. Maar ook het aanbieden van korting bij het plaatsen van een review is verboden, tenzij dit uitdrukkelijk bij de review wordt vermeld. Een link op je website naar een andere website waarop beoordelingen zijn geplaatst, is alleen toegestaan als ook die beoordelingen op waarheid zijn gecheckt.

Gepersonaliseerd aanbod

Vaak verstuurt een webshop de consument een geautomatiseerd aanbod van een product op basis van de bij de webshop bekende recente zoekopdrachten, aankoopgeschiedenis en/of andere bekende klantkenmerken. Vanaf 28 mei is de webshop verplicht de consument te informeren over dit geautomatiseerd aanbod; bijvoorbeeld via een pop-up of op de betaalpagina. Consumenten hebben dan de mogelijkheid om te besluiten of zij dit geautomatiseerde aanbod echt aantrekkelijk vinden en desgewenst een andere aanbieder waarbij zijn of haar klantgegevens nog niet bekend zijn te raadplegen.

Van-voor prijs

Het is vanaf 28 mei verboden om een willekeurige prijs te nemen als uitgangspunt voor het geven van korting. Indien bij een product een van-voor-korting wordt weergegeven, dan moet worden uitgegaan van de laagste prijs die de handelaar tenminste 30 dagen voorafgaand aan de kortingsactie heeft gebruik voor het betreffende product. Het is niet verboden de korting weer te geven ten opzichte van de adviesprijs van het product of de prijs die een andere webshop hanteert.

 

Bij vragen of voor nader juridisch advies over het inrichten van uw webshop kunt u contact opnemen met Cora Blaak-Looij en Jannine de Bonte-Meijer.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen