Overeenkomsten

Aandeelhoudersovereenkomsten

De aandeelhoudersovereenkomst is een belangrijk document om de onderlinge verhoudingen te regelen tussen de aandeelhouders. Bij een besloten vennootschap wordt in de statuten vastgelegd wie welke bevoegdheden heeft. In de aandeelhoudersovereenkomst staat vervolgens op welke manier die bevoegdheden zullen worden uitgeoefend.

Statuten zijn wel openbaar toegankelijk, maar aandeelhoudersovereenkomsten niet. Voor aandeelhoudersovereenkomsten geldt het contractenrecht. Bij conflicten kunnen de afspraken in de aandeelhoudersovereenkomst bepalend zijn. Ook kan een aandeelhoudersovereenkomst meer bescherming bieden aan minderheidsaandeelhouders dan het rechtspersonenrecht kan bieden.

Wat komt er dan aan onderwerpen aan bod in een aandeelhoudersovereenkomst? Denk aan:

Maatwerk
aandeelhoudersovereenkomst bestaat niet. Een aandeelhoudersovereenkomst is maatwerk, afhankelijk van de zakelijke en persoonlijke omstandigheden en (specifieke) geldende wettelijke regels. Bovendien wijzigen omstandigheden en regels nogal eens, en daarom is het verstandig periodiek na te gaan of een eenmaal opgestelde aandeelhoudersovereenkomst aanpassing nodig heeft.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen