Woningen

Gebreken aan de woning

De gebrekenregeling wordt als één van de belangrijkste regelingen in het algemene deel van het huurrecht gezien en kan verstrekkende gevolgen voor partijen. De regeling is grotendeels van semi-dwingend recht en geldt voor alle huurregimes. In de praktijk wordt vooral bij de huur van woonruimte over gebreken geprocedeerd.
Voorbeelden van gebreken zijn:

Als sprake is van een gebrek dan kan de huurder o.a. herstel van het gebrek, huurprijsvermindering, schadevergoeding of ontbinding vorderen. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval kan gekozen worden voor één van deze middelen.

Herstel van gebreken

In de praktijk proberen veel verhuurders te ontkomen aan het herstel van gebreken die al bestaan bij aanvang van de huurovereenkomst door in de huurovereenkomst op te nemen dat partijen het gehuurde huren in de staat zoals het is bij aanvang van de huurovereenkomst en de op dat moment aanwezige gebreken geen gebreken in de zin van de wet zijn. Verhuurders vergeten daarbij rekening te houden met het dwingendrechtelijke karakter van veel wettelijke huurbepalingen.

Onze advocaten kunnen zowel huurder als verhuurder vooraf adviseren over hoe slim om te gaan met bestaande gebreken en zo nodig bijstaan in juridische procedures over gebreken. Neem bij vragen gerust contact op met Jan-Willem van Vossen.

 

 

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen