Financieel recht

Zorgplicht

Veel mensen en bedrijven hebben een financiering of lening bij hun bank. Anderen hebben een beleggingsportefeuille. Als u alleen een rekening heeft waar u niet rood op mag staan, dan gebeuren daar niet vaak problemen mee (tenzij er tegen uw zin geld van uw rekening gehaald wordt, uiteraard). Als u een financiering of belegging heeft, komt het vaker voor dat daar bijzonderheden mee zijn.

Zorgplicht van de bank

Bij een lening kan het gebeuren dat de bank de rente verhoogt voor rood staan, dat zij extra zekerheden verlangt of dat zij overgaat tot opzegging. Als u een beleggingsportefeuille heeft, kan deze in waarde dalen door -goedbedoelde maar onjuiste of onvolledige- adviezen van de bank. Moet u dat dan allemaal maar accepteren? Zeker niet altijd. De bank heeft namelijk een zogenaamde zorgplicht. Zo moet zij u van te voren duidelijk wijzen op bepaalde risico’s die u zou kunnen lopen en zij moet rekening houden met uw belangen. De bank mag dus niet enkel naar haar eigen belangen kijken.

Wat houdt die zorgplicht in?

Wat die zorgplicht precies inhoudt, is lastig aan te geven. Dat hangt af van de omstandigheden van het geval. Bij iemand die onervaren is, moet de bank op meer zaken en risico’s wijzen dan bij iemand die de klappen van de zweep kent.

Heeft de bank onvoldoende rekening gehouden met uw belangen?

Als u van mening bent dat de bank onvoldoende rekening gehouden heeft met uw belangen, dan is het handig dat u zich kunt wenden tot iemand die ervaring heeft op dit gebied. Daarvoor kunt u een beroep doen op Jos de Kerf. Hij is onze specialist op het gebied van bank- en financieel recht en hij heeft een ruime ervaring op dit gebied. Hij heeft jarenlang bij een bank gewerkt. U kunt hem bellen om een afspraak te maken, eventueel bij u op locatie. Dat eerste gesprek is geheel vrijblijvend.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen