Bank-/Financieel recht

Financieel recht

Iedereen komt zonder het te weten in aanraking met financieel recht. Of u nu enkel een betaalrekening heeft, of ook een hypotheek, een doorlopend krediet of welk bankproduct dan ook, deze producten en diensten hebben allemaal te maken met regels en algemene bankvoorwaarden waar u aan moet voldoen. Over het algemeen levert dat geen problemen op. De meeste mensen houden zich namelijk aan die regels.

Geschil met een bank

Maar, dat kan anders uitpakken. En dan niet alleen omdat iemand bijvoorbeeld werkloos wordt en zijn hypotheek niet meer kan betalen. Nee, het kan ook zijn omdat de bank anders aankijkt tegen de gang van zaken dan u doet. Zo kan het zijn dat de bank een bedrijfskrediet op wil zeggen omdat zij bang is dat zij haar geld niet meer terug zal krijgen. Bijvoorbeeld indien er verlies geleden is binnen het bedrijf. Het kan echter goed zijn dat u zelf goede perspectieven ziet. Het laatste waar u dan op zit te wachten, is dat u de bank moet aflossen.

In zo’n situatie kan het de moeite lonen om een advocaat op het gebied van Financieel Recht in te schakelen, zoals Jos de Kerf. Financieel recht is een van zijn rechtsgebieden, en wel omdat hij zelf jarenlang gewerkt heeft op de afdeling Bijzonder Beheer van een bank. Hij kan nagaan of u kans van slagen heeft, dan wel dat het juist weinig zin heeft om hier nog kosten voor te maken.

Kwesties over de Wwft

Andere kwesties waar Jos de Kerf vaak bij betrokken wordt, zijn kwesties rondom de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Velen van u zullen wellicht denken dat dit hoofdzakelijk over criminelen en terroristen gaat. Maar dat is niet waar! Ook een gewone particulier kan hier onbedoeld mee te maken krijgen.

Om een voorbeeld te geven: iemand die zes maand achter elkaar haar hypotheek niet kon betalen. In de 7e maand lost zij in een keer haar achterstand in en wel via een lening van kennissen. Probleem opgelost, zou u denken?  Nee dus, toen begonnen ze als het ware pas echt. Want de bank begon vragen te stellen over wie dat geld geleend had, of dat aangetoond kon worden, of die betrokkene wel voldoende geld had om dat bedrag uit te lenen, wat de aflossingsafspraken waren, hoe die lening afgelost kon worden, hoe de hypotheek voortaan weer opgebracht kon worden et cetera.

En bij elk antwoord dat gegeven werd, kwamen er weer vervolgvragen voor in de plaats. Met zelfs vragen en daarna vervolgvragen over het bedrijf van haar man waar ze inmiddels voor was gaan werken (wat voor werk ze daar deed, hoe dat bedrijf aan klanten kwam, en of ze haar arbeidsovereenkomst, haar loonstrook en haar bankafschriften kon laten zien waar het loon op werd overgemaakt).

De (privacy)vraag is dan: hoe ver kan de bank gaan met deze vragen? Die vraag is niet in het algemeen te beantwoorden. Het hangt altijd af van de omstandigheden. En wat die omstandigheden zijn, daar licht Jos de Kerf u graag over in als u met zo’n Wwft-zaak in aanraking komt.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen