Ondernemingsstructuur

Fusies en overnames – M&A

Als ondernemer kunt u voor de vraag komen te staan uw bedrijf over te dragen aan een andere ondernemer of samen te laten gaan met een andere onderneming. We spreken dan van overdracht of fusie.

Onvermijdelijk komt een ondernemer op een dag te staan voor de vraag “Ga ik door, ga ik verkopen of ga ik samenwerken met een ander?” Die vraag kan ongevraagd gesteld worden door een potentiële koper maar kan ook actief uit de ondernemer zelf opkomen. In al die gevallen is het goed ook daar visie op te hebben.

Proces van verkopen of fuseren van uw onderneming

Een proces van verkopen of fuseren is vaak een emotioneel proces. Het gaat immers wel om jouw bedrijf. Om jouw levenswerk. Om jouw droom. Daarom reden te meer dit ook zakelijk goed te beheren. En je te laten adviseren.

Een goede overdracht vergt een tijdige voorbereiding. Vaak wordt gesproken over een vijfjaarstraject. Die tijd is vaak nodig om de onderneming goed voor te bereiden en naar het moment van overdracht te brengen.

Goede contractsvorming bij verkoop of fusie van uw onderneming

De verkoop zelf vraagt een goed inzicht in contractsvorming. Van een eerste kennismaking naar een geheimhoudingsverklaring (NDA), een LOI (intentieverklaring of -overeenkomst) en aanvullend nader onderzoek door een due diligence traject (kortweg: DD-onderzoek) en de uiteindelijke vastlegging in de koopovereenkomst, waarbij de belangen van de verkoper vaak anders zijn dan die van koper. Dan is het goed dat je adviseurs hebt die daarin kunnen meedenken en belangen kunnen beschermen en behartigen. Traditioneel zit de accountant als eerste aan tafel en zal deze vaak een eigen afdeling hebben die dit soort trajecten begeleidt. Dat lijkt ideaal maar is dat niet in alle gevallen. Zeker niet als koper en verkoper  dezelfde accountant hebben.

Juridisch advies bij verkoop of fusie van uw onderneming

VLDW Advocaten is een partij die louter adviseert vanuit uw belang als betrokken ondernemer, met oog voor de belangen van de onderneming, of dat nu is vanuit het perspectief van koper of van verkoper. Wij kennen het proces en weten welke drempels er genomen moeten worden. Wij kunnen daarbij afstand bewaren tot de emotie en deze vertalen naar een zakelijke context. Zo kunnen wij helpend zijn bij de opstelling en beoordeling van een geheimhoudingsverklaring, een LOI en de uiteindelijke overeenkomst, bij het voeren van onderhandelingen en het scheiden van belangen.

Graag informeren wij u over de aspecten van een M&A-proces en het verkennen van de mogelijkheden, die vaak meerkleurig zijn.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen