Kinderen

Gezag/voogdij

Minderjarige kinderen staan onder gezag omdat zij sommige beslissingen niet zelf mogen nemen. Vaak van hun beide ouders of één van hen. Als dit wordt uitgeoefend door iemand die niet een ouder is, heet dit voogdij. Er kan eenhoofdig gezag/voogdij zijn (1 persoon) of gezamenlijk gezag/voogdij (2 personen). Er kunnen maximaal 2 personen gezag/voogdij hebben over een kind. U kunt dus geen gezag aanvragen als er al 2 personen gezag hebben.

Wat houdt gezag/voogdij in?

Als u gezag/voogdij hebt over een kind, bent u verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Ook hebt u vrijwel altijd een onderhoudsplicht, waardoor u de kosten voor de opvoeding en verzorging van het kind (tot 18 jaar) en de kosten van levensonderhoud en studie (van 18 tot 21 jaar) moet betalen. Daarnaast beheert u het geld en de spullen van het kind en bent u zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger.

Ongehuwde ouders hebben niet automatisch gezamenlijk gezag

Als een kind binnen een huwelijk wordt geboren, hebben beide ouders automatisch het gezamenlijk ouderlijk gezag. Als ouders niet met elkaar getrouwd zijn, moet dit gezag door de ouders aangevraagd te worden. Dit gebeurt via het gezagsregister van de rechtbank. Dit kunnen ouders samen online regelen. Als dit niet in overleg lukt, moet dit via een procedure bij de rechtbank  gebeuren.

Als er sprake is van gezamenlijk gezag over de kinderen en u gaat uit elkaar, dan blijft het gezamenlijk gezag automatisch doorlopen. De rechter hoeft daar geen beslissing over te nemen.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen