Overig

Vergoeding van affectieschade voor naasten en nabestaanden

Vroeger was het zo dat wanneer iemand overleed of ernstig gewond raakte door een fout van iemand anders, de “naasten” van het slachtoffer (denk aan echtgenoot, partner of kinderen) geen vergoeding konden claimen voor het verdriet dat zij daardoor moesten doorstaan.

Sinds 1 januari 2019 is dit veranderd met de komst van de Wet Affectieschade.

Deze wet bepaalt dat, wanneer iemand overlijdt door toedoen van een ander (bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, een medische fout, mishandeling of arbeidsongeval), de nabestaanden recht hebben op een vergoeding. Ook als iemand blijvend letsel oploopt en familieleden moet hem of haar gaan verzorgen, hebben die familieleden recht op vergoeding.

Hier zitten wel beperkingen aan: het gaat hierbij om de echtgenoot, de vaste partner, de minder- en meerderjarige kinderen, om de personen die voor het slachtoffer moeten gaan zorgen en om personen die op andere wijze een speciale band met het slachtoffer hadden. In de Wet Affectieschade is die groep personen concreet aangeduid.

De vergoeding waar je dan recht op hebt, is niet bepaald fors (zij varieert van € 12.500,– tot € 20.000,–, afhankelijk van enkele factoren). Maar goed, altijd nog veel beter dan vroeger. Want toen werd geen enkele vergoeding voor affectieschade toegekend.

Ik hoop dat u hier nooit mee te maken krijgen. Maar mocht dat wel zo zijn, dan kunt u vrijblijvend een beroep op mij, Jos de Kerf, doen.

 

 

 

 

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. E.J. (Elzelien) Overwater
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen