Wat doet een advocaat nu eigenlijk?

Door: Cora Blaak-Looij

Als mensen horen dat ik advocaat ben van beroep merk ik dat ze vaak direct denken aan het verdedigen van criminelen. Maar er zijn veel meer advocaten die zich daar niet mee bezighouden dan dat er strafrechtadvocaten zijn. In deze blog vertel ik daarom graag wat advocaten, en in het bijzonder ondergetekende, nu eigenlijk doen.

Rechtsgebieden en specialisaties

Bij ons op kantoor bijvoorbeeld werken acht advocaten, en er is er niet één die strafrecht doet. Er zijn zoveel verschillende rechtsgebieden. Elk met zijn eigen regels en procedures. Denk aan ondernemingsrecht, faillissementsrecht, bestuursrecht, familierecht, en nog veel meer. Niemand kan de ontwikkelingen op al die gebieden bijhouden. Daarom is het belangrijk om je te specialiseren, en voor u als lezer, mocht u een keer een advocaat nodig hebben, om iemand te kiezen die gespecialiseerd is in dat rechtsgebied. Voor personen- en familierecht bijvoorbeeld kunt u letten op lidmaatschap van de specialisatievereniging vFAS. Tegenwoordig moeten alle advocaten hun keuze voor bepaalde rechtsgebieden vastleggen en daarvoor jaarlijks (10 punten) bijscholing per gebied volgen. Die keuze is ook terug te vinden op www.zoekeenadvocaat.nl.

Diverse werkzaamheden voor en met ondernemers

Met welke rechtsgebieden ik me bezighoud? In mijn praktijk werk ik vooral voor en met ondernemers. Denk aan het maken en beoordelen van contracten en algemene voorwaarden. Waar nodig ga ik met de cliënt naar de rechtbank, maar we proberen dat zoveel mogelijk te voorkomen. Door goede duidelijke overeenkomsten op te stellen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is en de verplichtingen over en weer helder zijn. En door eerst te proberen onderling tot een oplossing te komen als er een discussie is ontstaan. Lukt dat niet, dan gaan we procederen. En eerlijk is eerlijk, voor mij als advocaat is dat ook een uitdagend onderdeel van het werk: het verhaal van mijn cliënt overtuigend overbrengen aan de rechter, eerst schriftelijk maar zeker ook tijdens een latere zitting.

Contracten zijn er in vele soorten en maten, en ik zie er heel veel langskomen, maar mijn bijzondere aandacht gaat uit naar ICT-contracten en auteursrechtkwesties. Hoe leg je goed vast wat te bouwen maatwerksoftware moet kunnen? Wat kun je als fotograaf doen als jouw foto zonder toestemming op internet gebruikt wordt? De onderwerpen zijn heel verschillend, de betrokken mensen en ondernemingen ook en de werkzaamheden eveneens. Wij zijn zeker niet elke dag aan het procederen, maar zijn ook druk met het schrijven van adviezen en overeenkomsten, voeren gesprekken (in deze tijden vaak via videobellen) of onderzoeken jurisprudentie (uitspraken) en literatuur. Geen dag is hetzelfde. Dat alles maakt mijn werk als advocaat zo leuk.

Meer informatie over onze advocaten en de rechtsgebieden waarin zij werkzaam zijn vindt u op de pagina’s Team en Rechtsgebieden.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen